2023-12 Nationale Toiletpas

Op de site van Parkinson.nl zag ik in juli een berichtje over de toiletpas. De Stichting Medisch Toiletpas Nederland heeft de Nationale Toiletpas ontwikkeld welke overkoepelend is voor alle toilet gerelateerde ziektebeelden. Denk bijvoorbeeld aan de volgende meest chronische aandoeningen: ziekte van Crohn, Collitus Ulcerosa, PDS, IC, ALS, MS enzovoorts. Ook in geval van parkinson(isme) kunt hier baat bij hebben.

Het doel van de Stichting is om zoveel mogelijk toiletten gratis toegankelijk te stellen voor de pashouders welke een persoonlijke Medisch Toiletpas hebben ontvangen. Op deze manier krijgen mensen hun vrijheid weer terug.

Heeft ook u een medische indicatie waarbij u veelvoudig van het toilet gebruik moet maken, dan kan de Medisch Toiletpas de sleutel zijn tot meer vrijheid in uw dagelijkse leven. Vraag uw gepersonaliseerde Medisch Toiletpas aan middels het aanvraagformulier.

 

Waarom vroeg ik de pas aan?

Nog vers in mijn herinnering lag de vroege ochtendwandeling in Noordwijk. Restaurants waren nog niet open. Toen zag ik een verzorgingshuis. Hoera! Maar… met een groot bord op de deur dat het geen openbaar toilet was. Oei.

Gelukkig liet de receptioniste me toch doorlopen. Een klein bedrag voor de fooienpot weigerde ze. “Ik ken het probleem” zei ze zachtjes tegen me.

Dus toen ik het bericht las over de toiletpas, vroeg ik hem meteen aan. Parkinson heeft nu eenmaal ook invloed op je bekkenbodem- en blaasspieren! En ik kreeg De pas!

Inmiddels ben ik al twee keer toegelaten tot een niet-openbaar toilet, één keer bij een gezondheidscentrum en een andere keer bij een verzorgingshuis. Een hele opluchting!