De besmetting met het stamboomvirus.

 

Op mijn verjaardag, in december 2006, kreeg ik van echtgenoot Dries een scanner. Een van de eerste dingen die ik er mee deed, was de stamboom van de Snoeken inscannen en opsturen naar Olaf, die een website beheert met o.a. veel gegevens over Snoeken.

Via het forum van die website kreeg ik contact met Dick Snoek, een verre achterneef.

Hij bestookte me met vragen. Ik liet me niet gek maken, maar het stimuleerde me wel. Het is aan hem te danken dat ik bij foto’s en teksten ben gaan zetten wie wie is, want er zijn vele Maria’s en Johans in de familie, ook de naam Govert en Costera komt vaak voor. Bovendien merkte ik zelf tijdens het lezen, dat Oma Snoek voor mij Marie Snoek-de Nooij is; tante Rie echter schreef de tekst, Oma Snoek is dus haar oma, Jannigje Snoek-de Kool. Een ander zou dus ook in de war kunnen raken van de ooms, tantes, oma’s en opa’s.

Op tweede kerstdag kreeg ik van tante Rie (geboren 1918, Govertdochter) een enveloppe vol ‘familie juwelen’, voornamelijk foto’s die ze ‘dubbel’ had of die niet meer in haar album pasten.

Eind  januari bracht ik de ‘juwelen’ terug, voor zover ik er klaar mee was en kreeg zowaar haar familie album mee. Dat zou ik wel even in twee maanden inscannen. Dacht ik. Gelukkig mocht ik het wat langer lenen, want dat haalde ik niet. Pas in mei was ik er mee klaar.

Het scannen op zich nam niet zoveel tijd in beslag, wel het beantwoord krijgen van de vragen die de teksten, foto’s en brieven bij me opriep. Tante Rie hielp me, als ik bij haar op bezoek was of opbelde; maar een deel van de vragen kon ze slechts beantwoorden met behulp van het album, dat ik dus had.

Mijn vader (geboren 1920, Govertzoon) zag in eerste weinig in mijn ‘project’ en beantwoordde slechts enkele vragen. “Ik leef in het heden, niet in het verleden” was zijn devies. Maar gaandeweg werd ook hij enthousiast en wist veel van mijn vragen per email (!) te beantwoordden. Ik stuurde foto’s en teksten op - hij stuurde de antwoorden terug.

Inmiddels kreeg ik ook materiaal van neef Gé  en zocht soms eigen materiaal op ter aanvulling. Later liet ik het eigen materiaal liggen. Eerst het boek van tante Rie verwerken, zodat ik het haar terug kon geven. 

 

Ook tante Rie vond het leuk, dat ‘haar album’ nu breder beschikbaar en breder ter inzage komt. Vandaar het plan om wat ik uit haar album heb ingescand en hier en daar er al bij heb, vast voor ieder die dat wil op een cd te zetten.

Na de cd volgde publicatie via de site van Ge - tot dat dat ophield...

*************

Op advies van neef Dick zijn de foto’s gerangschikt naar (meestal) de oudste persoon die er op staat. Opa met kleinzoons vindt je dus in het mapje van Opa.

 

familiekroniek: hierin staan de meeste tekstbestanden

 

De complete pagina’s uit het foto-album staan in de map fotopagina's album Rie, genummerd in de volgorde waarin ze in het album zitten.

 

Dick Snoek heeft een deel van de foto’s neergezet in Excel bestanden. Met zijn toestemming voeg een deel van zijn pagina’s bij.