2024-05 Beeldscherm

Ongemerkt veel uren achter de PC

Een Free Learning over beeldschermwerk

Omdat ik tegenwoordig minder actief kan zijn, zit ik vaker bij (achter/voor) de PC. Vrijwilligerswerk voor Scouters, werken aan mijn eigen site en diverse andere minder tijdrovende klusjes, van ander vrijwilligerswerk of eigen klusjes. Dus besloot ik toch maar eens de ‘Free Learning’, een gratis lesje, over beeldschermwerk te gaan doen. Je maakt de toets, inclusief het bekijken van korte filmpjes, in ongeveer een half uur.

Bij de eerste ronde had ik 10 van de 18 vragen goed. (Als een antwoord slechts gedeeltelijk goed is, telt het als een fout antwoord.) Ik was dus gezakt. Maar: geen nood, je kunt deze gratis toets zo vaak doen als je maar wilt. Bij de tweede poging slaagde ik wel en mocht ik een gratis certificaat downloaden.

Ik kreeg niet, zoals bij de vorige ‘Free Learning’ die ik deed (2024-04 toets) een pdf met de goede antwoorden. Eigenlijk hoeft dat ook niet. Als je iets niet zeker meer weet, of je kennis wilt opfrissen, kun je de toets gewoon nog een keer maken.

Ik wist al, dat je eigenlijk micro pauzes moet nemen, als je beeldschermwerk doet. Gewoon even los van de PC, even wat drinken, naar het toilet gaan of wat dan ook. Ik zette regelmatig de wekker, maar vergat soms om die na een korte pauze weer aan te zetten. Dat hielp dus niet.

Micro pauze

Ik betrapte mezelf erop, dat ik soms zomaar twee uur achter de computer zat: ik had me (weer) vastgebeten in een leuke opdracht, van mezelf, of van Scouters. 😊

Bij een kennis zag ik, tijdens het bekijken van zijn vakantiefoto’s steeds een herinnering aan een micropauze verschijnen. Na de Free Learning besloot ik nu toch ook zoiets te installeren. Toen ik zo’n programmaatje niet snel genoeg vond, vroeg ik welke hij gebruikte….  Dat is https://alternativeto.net/software/stretchly/about/

Nu gaat deze pauzesoftware mij helpen, om niet te verstijven ….. hoop ik. Wel even instellen – anders mag je elke 3 minuten pauzeren… dat vind ik toch overdreven!

O ja, die software geeft me ook leuke oefeningetjes, om de tijd nuttig en gezond te besteden. Je hoeft ze niet te doen, je kunt ook even wat te drinken nemen of een eindje gaan wandelen.  

Ik leerde tijdens deze toets een paar echt nieuwe dingen, het meeste wist ik echter wel. Toch ga ik er door het maken van dit lesje weer meer op letten! Ik denk dat ik de toets gewoon twee keer per jaar ga doen. Ter bewustwording. In november dus weer een keer doornemen!

Doe jij dat ook?

De toets heet Free Learning Beeldschermwerk

Filmpje

Tot slot nog wat tips van Nico, redactielid van Scouters. Hij maakte een filmpje met tips over gezond werken achter de computer of laptop. Hij geeft ook handige tips over thuis werken.

Het klinkt allemaal zo logisch, toch is het lastig om je er aan te houden. Blijf vooral bewegen!

Filmpje met tips over gezond beeldscherm-werken