Dagboek van Parki - Even voorstellen

 

In januari 2021 kreeg ik de diagnose Parkinson. Geïnspireerd door andere dagboeken en blogs, begon ik in december 2022 met een ‘dagboek’ van mijn Parkinson. Ik probeer hierbij te schrijven vanaf de eerste symptomen, met de kennis van nu. Ik noem de ziekte Parki, net als sommige anderen. (Ik ben niet altijd origineel).

 

Mijn naam is Ria Snoek en ik ben geboren in december 1954, in Groningen. Van mijn derde tot veertiende levensjaar woonde ik in Tiberias, Israël. We woonden met ons gezin (ouders en vijf kinderen, de jongste drie werden in Israël geboren) vlak bij het meer van Tiberias. We zwommen vaak in het meer, vooral tijdens de hete zomers. Mogelijk was het meer toen al ernstig vervuild. Zie verderop.

 

In Nederland volgde ik de A-opleiding tot verpleegkundige en later een aanvullende MGZ-opleiding om als wijkverpleegkundige te kunnen gaan werken.

 Ik woon sinds september 1984 in Leiderdorp en werkte vanaf maart als wijkverpleegkundige in Leiden. In september 1984 ging ik namelijk samenwonen met Dries, 20 jaar ouder, maar we waren zo gek op elkaar, dat we toch samen verder gingen. Ik heb nooit spijt gekregen van dat besluit en hij gelukkig ook niet 😊. Hij overleed in maart 2021.