2024-04 Gaza

Zoals jullie (misschien) weten, ben ik opgegroeid in Israel, en gaat de situatie in het Midden-Oosten me erg aan het hart. Lees desgewenst het boek dat mijn vader schreef, Joodse en Palestijnse tranen.

Van mijn lieve buren (zij zorgen voor me toen ik vorig jaar Corona en een hesenschudding had),  zij is Nederlandse, hij afkomstig uit Egypte) kreeg ik een paar dagen  geleden een donatieverzoek. Vrienden in Gaza moeten geëvacueerd worden, ze lopen daar groot gevaar. Het gaat om een gezin, met vijf kinderen. Voor de vader, een wetenschapper,  is al een baan in Europa geregeld.

Dilemma

Vrijwel de enige manier om Gaza uit te komen is via het Egyptische ‘reisbureau’ Hala, dat 5.000 dollar per volwassene en 2500 dollar per kind vraagt om de grens over te komen. Dit bedrijf heeft banden met het Egyptische regime en was ook voor 7 oktober al actief, toen  de grens af en toe open was. Tijdens de oorlog kreeg dit reisbureau een monopolie positie.Het is een voorbeeld van hoe het in een oorlog nooit zwart-wit ligt, of goed of fout. Soms moet je durven kiezen, zelfs als het tegen je gevoel ingaat. NIET helpen zou ook op mijn drukken…

Deze crowdfundingcampagne

Deze crowdfundingcampagne

Deze crowdfundingcampagne is bedoeld om Akram Jamee en zijn familie in veiligheid te brengen en hem in staat te stellen zijn academische werk in het buitenland weer op te pakken.

Zonder uw hulp, zelfs met een visum en een academische aanstelling in het buitenland, blijven ze opgesloten in Gaza.

Gaza is onleefbaar geworden. Iedere donatie, ook de kleinste, is een daad van solidariteit en verzet tegen vernietiging.

 

Als het ons niet lukt voldoende geld in te zamelen om Akram en zijn familie Gaza uit te krijgen, zullen de donaties worden overgemaakt aan UNRWA, de organisatie van de Verenigde Naties die verantwoordelijk is voor het verstrekken van humanitaire noodhulp aan 868.000 Palestijnse vluchtelingfamilies. Als u 300 euro of meer overmaakt, kunt u ook verzoeken om de donatie terug te laten storten, mocht onze campagne mislukken. Dat doet u door te mailen naar helpakramjamee@gmail.com .

 

Hoe kun je doneren?

Er zijn drie manieren om bij te dragen.

* Met een Nederlandse rekening kun je dit tikkie gebruiken:

https://tinyurl.com/tikkievoorakram

* Dat kan ook met PayPal: https://paypal.me/helpakramjamee

* Tot slot hebben we een crowdfundingpagina geopend: https://whydonate.com/en/fundraising/helpascholarfromgaza

 

Meer over dit gezin

Zoals zoveel andere gezinnen in Gaza die de oorlog tot nu toe hebben overleefd, zijn ze alles kwijt: hun huis, hun geld, en hun persoonlijke bezittingen zoals boeken en de computer. Er is onvoldoende eten en geen stromend water. Mensen lijden honger en er heersen allerlei besmettelijke ziektes.

Akram Jamee en zijn familie hebben moeten vluchten naar het zuiden van de Gazastrook en vonden hun

toevlucht in Rafah, maar er is geen veilige plek meer in Gaza. Ze wonen nu in een tent. Op zaterdag 16

maart werd het huis naast hun tent gebombardeerd. Israël bereidt een grondoffensief in Rafah voor. Ze zijn in direct levensgevaar.

 

 De aanval op het onderwijs

Het Israëlische offensief heeft alle universiteiten tot doelwit gemaakt, waaronder die van Akram Jamee, evenals bibliotheken en archieven en ze buiten werking gesteld (zie https://www.bbc.com/news/av/world-middle-east-68138210, en https://www.middleeastmonitor.com/20231106-israeli-air-strikes-target-gazas-al-azhar-university/). Tientallen wetenschappers en duizenden studenten zijn gedood of verwond. De aanval op het onderwijs wordt nu “scholasticide” genoemd, zie: https://scholarsagainstwar.org/.

De verwoesting van infrastructuur, beperkt internet, en verlies van bronnen zoals documenten en laptops, alsook de vereisten van het dagelijkse overleven maken Akrams wetenschappelijke werk onmogelijk. Dr. Jamee is gespecialiseerd in structurele hervormingsprogramma’s en het milieu in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Met een groep academici zijn we nu bijna zover dat we Akram een universitaire aanstelling in het buitenland kunnen bezorgen. Maar zelfs met een verblijfsvergunning en werkvergunning, hebben Akram en zijn familie veel financiële steun nodig voor hun reis, de benodigde documenten, en om ze in Europa op gang te helpen.

 

Update 4 mei 2024

Sinds 2 mei is de hele familie in Ierland, behalve de vader van het gezin. Hij mag Gaza niet uit.

Er is een petitie ingediend, en de Nederlandse ambassadeur in Israel is er mee bezig. 

Het wordt veel mannen in Gaza belet, om te vertrekken.