2023-12 Slaaptips bij Parkinson

Toen iemand me vroeg naar tips om beter te slapen ondanks Parkinson, realiseerde ik me dat ik wel een paar adviezen had.

Kort na de diagnose dacht ik, dat het slechte slapen te maken had met overlijden van echtgenoot Dries (hij overleed twee maanden na ‘de diagnose’). Maar op een gegeven moment vond ook ik dat wel heel lang duren…., toen ben ik gaan uitzoeken of het met Parki te maken had.

Oorzaak van slecht slapen bij Parkinson.

Volgens de neuroloog had het te maken met moeilijker draaien in je slaap, waardoor je steeds wakker wordt. Ik kocht toen gladde lakens en een gladde pyjama (maart en april 2023). Ik ging zowaar beter slapen!

 

Medicatie

Bij mij helpt ook om madopar (of levodopa) om de zes uur te slikken, in plaats van drie maal daags, een half uur voor het eten. Ik had daarnaast ook een langwerkende pleister gekregen, die zou 24 uur werken. Maar sinds ik om ongeveer drie uur ‘s nachts ook een madopar  neem (met instemming van de neuroloog uiteraard), slaap ik beter door. Ik zet er geen wekker voor, maar neem het in, als ik toch wakker wordt voor het toilet. Er zijn ook Parki’s die voor het slapen een langwerkende levodopa krijgen.

 

Andere (mogelijke) adviezen

Bij mij helpt ook, om echt op tijd naar bed te gaan, om ongeveer 22.00 uiterlijk 22.15 uur. Als ik later nar bed ga, kan ik niet in slaap komen. Ik wil na half negen ’s avonds ook geen PC klusjes meer doen.

Soms doe ik ontspanningsoefeningen in bed (yoga, reiki, mindfullness.)

Als je piekert, kun je proberen die zorgen overdag op te schrijven. Met een beetje geluk heb je er dan ‘s nachts wat minder last van.

 

Parkinson TV

Op internet kun je de uitzendingen van Parkinson TV terugkijken. In november 2023 is  aandacht besteed aan slecht slapen. Als je googelt op “Parkinson TV, uitzending gemist” kun je de verschillende uitzendingen vinden.

Zijn slaapproblemen symptomen van de progressie van parkinson of van langdurig medicijngebruik?

Welke slaapproblemen kunnen optreden door de ziekte van Parkinson

 

Overige Blogs over Slapen en Parki