Dagboek van Parki  - Juni 2023. Heads-Up onderzoek

 

Of het forum (dat bij Parkinson NL comunity heet) zag ik deze oproep:

Ik klikte door bij de bloeddrukproblemen:

Heads-Up: schuin slapen met een verhoogd hoofdeinde om bloeddrukproblemen te verlichten.

 

 

Bij veel mensen met MSA ontstaan problemen met de bloeddruk, die zich bijvoorbeeld uiten als duizeligheid bij opstaan. Dit kan erg vervelend zijn. In dit project onderzoeken wetenschappers van het Radboudumc en het Leiden Universitair Medisch Centrum of met het hoofd schuin omhoog slapen bloeddrukproblemen bij mensen met MSA en Parkinson kan verminderen. De onderzoekers kijken ook hoe dit het beste bij mensen thuis toegepast kan worden. 

Wat houdt meedoen in?

Dit onderzoek duurt 7 weken. Aan het begin en aan het einde van de 7 weken kom je langs in het Radboudumc of het LUMC voor een afspraak van 3 uur. De onderzoekers nemen dan een aantal metingen en vragenlijsten af. Na het bezoek verdelen ze alle deelnemers door middel van loting over twee groepen. De groepen verschillen in de hoek van verhoogde hoofdeinde.
Na het bezoek zul je eerst thuis één week met een plat matras slapen. Daarna zul je onder begeleiding van de onderzoekers elke twee weken een stukje schuiner gaan slapen. In totaal slaap je in 3 verschillende hoeken. Tijdens deze 7 weken zul je nog 4 keer een gesprek voeren met de onderzoekers via een videoverbinding, en wordt je gevraagd elke dag bloeddruk- en gewicht metingen uit te voeren. Dit kost je elke dag ongeveer 10 minuten.

Voor wie is het onderzoek?

De onderzoekers zijn op zoek naar 50 mensen met MSA of met de ziekte van Parkinson met een lage bloeddruk bij het staan. Dit kun je bijvoorbeeld merken als je duizelig bent bij het opstaan. Verder moeten deelnemers ook een hoge bloeddruk hebben bij het liggen. Het kan zijn dat je dit niet van jezelf weet, want daar merk je in het dagelijks leven niets van.

Meer informatie en aanmelden

Heb je vragen of interesse om mee te doen aan dit onderzoek? Neem dan contact op met de onderzoekers via email of telefonisch: 06-29677748.

Ik wist dat dankzij meedoen aan het  Propark onderzoek  dat ik lage bloeddruk heb na een tijdje liggen. Ik heb er echter geen last van. Hoge bloeddruk ’s nachts? Nooit van gehoord. Ik mailde dat ik in principe bereid was mee te doen. In de brief die ik kreeg stond dat je bij hoge bloeddruk ’s nachts vaak naar het toilet moet ‘s nachts, dat herkende ik wel.  

Na het lezen van een uitgebreide brief en het bekijken van twee filmpjes volgde telefonisch overleg. Mij werd gevraagd of ik zelf de bloeddruk kon meten. Na minimaal vijf minuten liggen, één minuut na het opstaan en drie minuten na het opstaan. Als ik zelf geen bloeddruk meter had, konden ze het ook in het ziekenhuis meten, en als je meedoet met het onderzoek, kun je een bloeddruk meter lenen.

Na het vervangen van de leeggelopen batterijen lukte het meten.. Conclusie. Geen hoge bloeddruk tijdens liggen.

Ik kom dus niet in aanmerking. Ze hebben maar 50 mensen nodig. Dat zou toch moeten lukken?  

De ‘truc’ met schuin slapen is al zeventig jaar (!) bekend. Het schuine slapen is in het verleden al wel eens onderzocht, maar nog nooit goed en nog nooit bij de mensen met MSA of met de ziekte van Parkinson.

In de brief die ik kreeg las ik onder andere dat ze erachter willen komen welke slaaphoek het beste werkt, maar ook hoe comfortabel het is en welke hoeken goed te verdragen zijn. Ten slotte willen ze onderzoeken of van tevoren te voorspellen is bij wie het schuine slapen goed zal helpen.

Filmpje 1

 

Filmpje 2

 

Mijn eigen blog over het meedoen aan Propark lees je hier