inhoudsopgave | |
---|---|
02 - bijlage | Stamt onze familie af van de Hugenoten? |
familiewapen - alliantiewapen | |
DNA onderzoek 2021 |
02. Bijlage bij Familiekroniek de Nooij
FK 02a -afstamming
- familiewapen - alliantiewapen
FK 02b - DNA
Stamt onze familie de Nooij af van de Hugenoten?
Daar is binnen de familie lang van uit gegaan.
Hieronder een tekst uit het stamboom register "familie de Nooij" van Jacobus de Nooij (Oom Ko)
Het feit, dat meermalen navraag gedaan werd door kinderen, neven en nichten aangaande het voorgeslacht van "de NOOIJ familie", was mede voor mij aanleiding, de verspreide gegevens te verzamelen en bij te werken tot heden.
Volgens betrouwbare gegevens van mijn vader en van "de Nijkerkse tak" blz. 5 zouden onze voorouders als vervolgde Hugenoten uit Zuid Frankrijk zijn gevlucht om des geloofswille . Daar , in de Cevennen (in Zuid Frankrijk), kwam de Reformatie al in 1500 tot bloei en
kreeg dat ook erkenning door het Edict van Nantes in 1598, waarbij o. a. volledige
godsdienstvrijheid werd gegarandeerd.
Maar door herroeping van dit Edict in 1685 kwam de weg vrij voor geloofsvervolging. Als Waldenzen en Hugenoten leefde men geslachten lang in schuilhoeken en rotskloven als vogelvrij verklaarden, zodat vele families vluchtten naar het gastvrije Nederland, w. o. dus ook onze voorouders NOOY-DE NOOIJ-NOIJ (met enige verbastering moet rekening gehouden worden). Men vestigde zich in Loosdrecht als ambachtslieden (des zomers: huisschilders w.o. ook kunstschilders en des winters : klompenmakers en pottenbakkers). In het Rijksmuseum en het Frans Halsmuseum zijn nog schilderijen van WOUTERUS DE NOOIJ geëxposeerd en het zou niet onmogelijk zijn dat in en om Loosdrecht (het Gooi) in Streekmusea nog pottenbakkers kunst gesigneerd door "DE NOOIJ" aanwezig is.
Maar aan het verfvak, bleek steeds weer, bleef men trouw tot in vele geslachten tot nu toe, zij het dat wij in Ede o.a. dit ambacht overbrachten in de industriële sector (Macostan).
Die trouw aan het vak werd geëvenaard met trouw en verbondenheid aan de kerk (Protestants) en niet in het minst bleek dit in de laatste decennia, waar veel belangsloze arbeid werd. verricht in- en voor- Kerk, Staat en Maatschappij . Moge deze trouw aan de ideële .zaken, en in het bijzonder aan Gods Kerk, een kenmerk blijven van de nog steeds groeiende familie DE NOOIJ, die over de gehele wereld verspreid is.
Mijn dank gaat uit naar mijn broer Hendrik en zijn zoon Willem, en kleindochter Anke die met de daad medewerkten; evenzo geldt dit voor de neven Menno Antonie en Zwerus voor hun bewarende arbeid en materiele hulp van Macostan en aan neef Paul (Jan zoon) wiens kreet: "oom het kan nu nog", mij in actie deed komen zodat ik met hulp van mijn vrouw An en van zus Cor tot dit resultaat kon komen.
Met het advies:"Werk eigen tak steeds bij", en overtuigd van jullie belangstelling:
Je broer Ko, je vader of oom Ko
Ede, April 1975
Familiewapens - Alliantiewapens


Allliantiewapen Adriaan de Nooij - in Zilver
ALLIANTIE WAPEN ADRIAAN DE NOOIJ, LOOSDRECHT ANNO 1740
Het eigenlijke wapen zijn de 2 schilden met afbeelding en is een samenvoeging van een uitbeelding van hun betekenis van 2 echtgenotes.
Het jaar 1740 was volop in de tijd van “de gilden", ontstaan om elkaars belangen te behartigen en het allerbeste werk te leveren.
Elke gildebroeder had zijn eigen "gedeponeerd" kenmerk om zijn werk als 't ware te signeren voor echt en deugdelijk en noemde men "huismerk" of "steen-houwersteken".
Het linker schild bevat zulk een teken: (links) en als bijvoeging een voornaam stuk gereedschap, waarschijnlijk een meubelmakers attribuut. Deze tekens werden ingekerfd aan de achterzijde van het werkstuk of ook wel als enige Versiering op deuren of beeldhouwwerk.
Het "huismerk" op het linker schild kan ook duiden op een monogram ZN, aangezien de voornaam ZWERUS zeer veel voorkomt in de familie (*). Het rechter schild bevat iets geheel anders als embleem en zal wel slaan op fruit- of tuinbouwbedrijf.
Op beide schilden staat een helm met een paardekop of duif gedekt "Helmteken".
De z.g.n. "helmtekens" deden dienst bij een ruiter-tournooi als het ging om een erestrijd om elkaar "uit het zadel te wippen"
De ingewijde van elke ruiter wist van wie een bepaald helmteken was en kon met des te meer spanning de strijd volgen, men kende dus elkaars tegenpartij niet.
Deze helmtekens behoren dus niet tot het eigenlijke wapen.
Het ornament om schilden en helmen is louter versiering en geeft een indruk van de weelde en voornaamheid van het leven, terwijl het luchtig geplooide lint met opschrift het geheel afsluit en vermeld "Wie en wat".
Oorspronkelijk was dit een geplooide lederen riem.
H. DE NOOIJ, Heelsum (**)
wapen in kleurmozaiek uitgevoerd door W. DE NOOIJ, Heelsum (**)
**********
* De naam Zwerus kwam in de familie via Zwerus van de Pol (1756-1809, RS). Het is dus geen echte De Nooijen naam. Zwerus vd Pol was de schoonvader van Rijk de Nooij (06.01)
** Het verhaal over het aliantiewapen is geschreven door Hendrik de Nooij geboren 14-12-1891 (zoon van Willem de Nooij en Maria Doornebal). Het wapen in kleurmozaiek is gemaakt door de zoon van Hendrik , Wim de Nooij, geb 31-7-1927; in 1955 gehuwd met Bep Wilms (RS)