Dagboek van Parki - juni 2023; Parkinson, lage bloeddruk en heet weer

 

De temperaturen deze maand stegen tot 30 – 31 graden. Drie jaar geleden verliep een wandelmidweek nog prima, we gingen vroeg lopen, lasten vaak een drinkstop in de schaduw en na afloop zaten we buiten in de schaduw.

Na een paar dagen warm weer, op 11 juni, werd ik hondsberoerd en duizelig wakker. “Wat mankeert me nu weer?” dacht ik. Het lukte me niet om mijn ontbijt in te lijven. Drinken lukte gelukkig wel.

Ineens herkende ik het gevoel van slapte en geen eetlust: zouttekort!

Omdat ik eigenlijk nooit zout aan mijn eten toevoeg en weinig kant-en-klaar producten gebruik,

Zaterdag 10 juni

krijg ik weinig zout binnen. Bij heet weer kom ik dus al snel tekort. Ik had dat voor het eerst in de tropen. Met ORS uit onze bagage knapte ik toen weer op. Later namen we (mijn echtgenot had hetzelfde probleem) als we ons beroerd voelden tijdens hete wandelingen een heel klein stukje zouttablet met een stuk chocola. We hadden allebei een lage bloeddruk. Bij warm weer worden de bloedvaten wijder en daalt de bloeddruk nog verder

Ik ging op zoek naar bouillonblokjes. En zowaar, ik had ze nog! Zwaar verlopen, maar dankzij het zout niet bedorven. Na een kop bouillon knapte ik snel op.

Ik annuleerde mijn midweekje. Om tien uur belde ik mijn fietsmaatje.” Ïk ga vanmiddag niet fietsen”, kondigde ik aan. “Wat jammer! Het is zulk lekker weer!” was haar antwoord. Op het rooster van de duofietsen zag ik dat vanochtend een fiets vrij was. Ik bood aan om vanochtend te komen. Dat nam ze graag aan.

Ik at de rest van mijn ontbijt op (dat lukte nu wel) en vertrok. Het werd een heerlijke tocht. De volgende dag ging ik naar Yoga 4P (Yoga voor Parkinson). De docent  had zich inmiddels ingelezen op Parkinson, lage bloeddruk en hitte, en had de yoga-oefeningen voor ons aangepast. Minder staan, meer zitten, geen bloeddrukverlagende oefeningen. Bij navraag bleek dat twee derde van ons groepje last had van lage bloeddruk!

Ik besloot ook maar eens te googelen:

Bloeddrukdalingen bij de ziekte van Parkinson en Parkinsonismen

 

Bij de ziekte van Parkinson en Parkinsonismen komen soms plotselinge bloeddrukdalingen voor. Onder ander een lage bloeddruk bij staan en een lage bloeddruk die ontstaat na een (warme) maaltijd. Bron: bloeddrukdaling bij de ziekte van Parkinson en parkinsonismen

 

Wanneer treden de klachten op?

De klachten treden op wanneer er onvoldoende bloed beschikbaar is om naar het hoofd te pompen, zoals: 

 • bij opstaan; 
 • na de maaltijd (het bloed gaat dan voornamelijk naar de darmen); 
 • bij gebruik van bepaalde medicijnen waardoor meer vocht wordt uitgescheiden (bijvoorbeeld plastabletten); 
 • na een warm bad /douche (de bloedvaten van de huid staan wijd open); 
 • bij lichamelijke inspanning (de bloedvaten van de spieren staan dan wijd open); 
 • in een warme omgeving en bij te weinig vochtinname, waarbij de klachten verergeren; 
 • bij obstipatie, dit kan de klachten ook verergeren.

Adviezen zijn onder andere:

 • zorg ervoor dat u genoeg drinkt en voldoende zout gebruikt. Let op: dit mag slechts beperkt als u een hoge bloeddruk of hartprobleem heeft! Overleg met uw huisarts of specialist bij hartklachten en / of gebruik van medicijnen; (Teveel zout is niet namelijk goed voor de nieren! Ria)
 • ga overdag niet liggen, maar blijf zitten of in beweging. Opstaan na een tijd gelegen te hebben geeft extra klachten; 
 • sta altijd rustig op vanuit liggende of zittende houding. Blijf ’s morgens en ’s nachts eerst even op de rand van uw bed zitten; 
 • als u duizelig wordt terwijl u staat, ga dan in een stoel zitten met uw benen omhoog of ga liggen. Probeer niet te blijven staan.
 • vermijd langdurig stilstaan; 
 • vermijd heet douchen en baden; 
 • gebruik kleine maaltijden. Uw bloeddruk daalt dan niet te veel door verplaatsing van bloed naar de darmen. Probeer of cafeïne houdende koffie bij het eten helpt. Cafeïne vernauwt de bloedvaten van de buikorganen; 
 • bij veel klachten kunt u eventueel het hoofdeinde van uw bed op ± 30 centimeter hoge klossen te zetten; 
 • soms helpen elastische kousen tot lies- of taillehoogte of een buikband, overleg dit met uw arts; 
 • als u naar buiten gaat, kunt u een opvouwbaar stoeltje of rollator meenemen om op te gaan zitten bij klachten; 
 • aanspannen van buik- en beenspieren pompt het bloed terug naar het hart. Het trainen van deze spieren kan nuttig zijn; 

 

Op de site van de hartstichting

Vind je de symptomen van lage bloeddruk  en een waarschuwing voor warm weer (ook de sauna of een hete douche kunnen voor een bloeddruk daling zorgen, omdat je bloedvaten dan verder open gaan staan   oorzaken lage bloeddruk

Op deze site vind je ook tips om klachten te verminderen, zoals: Voel je duizelingen opkomen, span dan de spieren van je benen, billen en buik aan of maak stevige vuisten. Dit verhoogt de bloeddruk. Als je voelt dat je gaat flauwvallen, ga dan zitten. Leg je hoofd tussen je knieën. Het bloed stroomt dan makkelijker naar de hersenen. Even plat liggen helpt vaak ook.                                                                                           Natuurlijk bevelen ze veel drinken aan, maar plaatsen ook een waarschuwing bij het eten van zout en drop:  Het is geen goed idee om extra zout of drop te eten bij een lage bloeddruk. Dit is niet goed voor je nieren en bijnieren. Ben je vaak duizelig? Gebruik dan een normale hoeveelheid zout. Dit is maximaal 6 gram per dag.

Op de site van gezond nu staan ook ‘leuke’ tips:

Drink rozemarijnthee en meditheer.                                                                                                                 

Drink (zuivere) zoethoutthee
Ga meer bewegen, sporten of wandelen. Je bloeddruk is dan wat hoger en blijft ‘normaal’.                       

Eet vitamine B, dat zit onder andere in noten en pure chocola.                                                                          

Slaap op je linker zij. Het bloed kan dan makkelijker het hart bereiken.

Dat laatste had ik nog niet eerder gehoord of gelezen. Mmm. Toch eens proberen me dat aan te wennen!

***************

Dinsdag ging ik met een groepje fietsen. Het zou een schaduwrijke route worden, met veel drinkstops. De wind zorgde voor afkoeling. Na afloop had ik vijftig km op de teller.

En woensdag liep ik met mijn wandelgroepje mee. Ook dat verliep goed. 11,5 km.

Ik denk dat de komende dagen met hoge temperaturen nu ook wel goed doorkom.

Binnenkort gaat de temperatuur weer dalen. Hoera!