2024-06 Reiki

Dagboek van Parki

Wat is Reiki en hoe kwam ik er toe dit te gaan doen?

In 2010 was ik al vier weken aan het hoesten, en vanwege de hoest sliep ik ook bar slecht. Ziekmelden kwam niet in me op. Binnenblijven of rust nemen bedacht ik ook niet.

Nu was ik ook lid van LETS, een vereniging voor het ruilen van diensten. Op de site staat:

LETS is een lokale ruilkring, waarin van alles 'geruild' kan worden. Denk aan het plakken van een fietsband, het verstellen van kleding of het uitlenen van gereedschap of een boek. Het handige is dat het ruilen zich niet beperkt tot twee personen. Je kunt iets aanbieden aan de ene persoon en iets terugkrijgen van heel iemand anders. Op deze manier helpen mensen elkaar, je doet sociale contacten op en spullen worden hergebruikt. Lets is dus niet enkel praktisch, maar heeft ook een sociaal en duurzaam karakter. Je kunt hier meer over lezen op de website van LETS Leiden. Het leuke is ook, dat bij LETS elke dienst op de site evenveel kost. Schoonmaken is even duur als een professioneel advies van een advocaat!

Ik bekeek de lijst met ‘aanbod diensten’ en zag “Reikibehandeling / healing” staan. Ik had geen idee wat Reiki was, maar healing betekent genezen, dacht ik. Ik belde op, Ingrid kon me wel een behandeling geven, twee dagen later maakte ik kennis met haar.

Na afloop van de behandeling vroeg ze me een paar takken te snoeien. Zij kon dat niet vanwege ernstige RSI. Door mijn hulp met snoeien rekende ze minder voor de Reiki behandeling. Zo werkt LETS 😊

Ik ging naar huis en naar bed. Ik sliep als een blok! De volgende dag was de hoest weg!!! En bleef weg…

Toen dit ‘wonder’ zich nog een keer herhaalde (ik meen dat ze onze poes toen een behandeling op afstand gaf), wilde ik het ook graag leren. Ik volgde een cursus, kreeg een certificaat Reiki graad 1 en werd lid van het Reiki-groepje, waar Ingrid ook kwam. Eens per maand kom je bij elkaar, deelt bijzonderheden en geef je elkaar Reiki. Nu niet meer, omdat de locatie vlak bij huis weg is, en de terugkom momenten op woensdagmiddag zijn. Woensdag is wandeldag, dus dat ‘matcht’ niet… Met twee mensen uit de ‘oude’ groep organiseren we nu zelf Reiki-uitwisseling.

Wat is Reiki? (bron)

Reiki is een heelwijze, die in 1922 in Japan is vormgegeven. In de jaren dertig van de vorige eeuw is Reiki overgewaaid van Japan naar Hawaï en Amerika. Sinds ongeveer 1980 verspreid Reiki zich over de hele wereld en komt het ook in Nederland.

In het Westen is Reiki bekend door handoplegging voor het overbrengen van levensenergie met als doel mensen zich beter te laten voelen. Niemand kan of mag je beloven dat Reiki iets doet. Maar de ervaring leert dat het kan bijdragen om je zelfhelend vermogen te stimuleren. Dit kan dan leiden tot bijvoorbeeld vermindering van stress, vermoeidheid en pijn. Reiki werkt op lichaam, denkgeest en ziel.

Op zijn site legt Jojan uit hoe je Reiki leert: ReikiLeren (jojan.nl). Bij hem deed ik Reiki 2.

Met Reiki 2 kun je mensen op afstand Reiki sturen. Veel beoefenaren voelen de energie stromen, gevoelige ontvangers voelen de Reiki binnenstromen! Maar ook zonder dat ik veel voel, hoorde ik onlangs: “’s Avonds om negen uur voelde ik de pijn in mijn nek wegtrekken”. Dat was ongeveer de tijd, dat ik haar Reiki stuurde! Ik blijf het een wonder vinden!

Je kunt jezelf ook Reiki sturen, meestal word ik er rustig van en slaap ik er heerlijk op. Maar als ik erg gestrest ben lukt het me niet om me op het sturen van Reiki te concentreren. Dan ben ik heel blij dat anderen me helpen!

(recente voorbeelden staan in de blogs doseren kun je leren en aan het eind ban eind van blog hart 2)