2024-01

De Zonnebloem als teken van een onzichtbare beperking

In een stampvolle bus kreeg ik een zitplaats aangeboden. Héé, was mijn Parkinson of Lage Bloeddruk zichtbaar voor anderen? Of was de mevrouw die mij de vrijgekomen zitplaats aanbood, helderziend? Of keek ik wat ‘moeilijk’…?

Een kennis die mijn verbazing hoorde, vertelde dat je een zonnebloem op je kleding kon dragen, om te laten zien dat je een onzichtbare handicap hebt. 

Diverse mensen aan wie ik dit vertelde, keken verbaasd. Nooit van gehoord!

Volgens internet is de organisatie afkomstig uit Engeland en vooral daar actief. 

Maar in Nederland zijn toch ook mensen  met een onzichtbare handicap?

 

Wie weet kan meer bekendheid in ons land   …

Ik ging 'op onderzoek'. 

Op internet vond ik meer informatie (in het Nederlands).

De Hidden Disabilities Sunflower maakt onderdeel uit van Hidden Disabilities Sunflower Scheme Limited, een privéonderneming en besloten vennootschap, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk.

Ook vond ik een Nederlandstalig filmpje

Op een locatiekaart kon je vinden waar deze zonnebloem bij jou in de buurt bekend (Desgewenst zet je de site in de rechter bovenhoek van je scherm op 'Nederlands').

 

Volgens die locatiekaart zou het symbool (een sleutelkoord) verkrijgbaar zijn bij onder andere theaters, musea en een Hortus in mijn buurt en bij het Gemeentehuis Leiden. Ik waagde er een paar bezoekjes aan. Het ene museum kende de pas wel, maar had hem niet, bij een ander was de pas ook wel bekend, maar niet verkrijgbaar. De Hortus was wegens vakantie gesloten en op deze regenachtige zondag probeerde ik het gemeentehuis ook maar niet.

Toen ik op de voorwaarden voor lidmaatschap klikte kreeg ik een foutmelding. Ik mailde op 29 december naar de organisatie via het contactformulier met de vraag of een privé persoon ook lid kan worden of een zonnebloem-sleutelkoord kan ontvangen. En zowaar! Begin januari kreeg ik antwoord: Je kunt het sleutelkoord bestellen door op onderstaande link te klikken.

Op 9 januari bestelde en betaalde ik, ca 4,50 incl portokosten. Zonder verder in Nederland te zoeken… Dure luiheid. Want op 22 januari kreeg ik een verzoek om inklaringskosten te betalen… omdat het Verenigd Koninkrijk geen lid is van de Europese Unie. € 6,-. Maar terugsturen wilde ik niet. Dan maar betalen. (O ja, via Seniorweb checkte ik nog wel of het geen phishing was…).

 

Twee dagen later zag ik een mij inmiddels bekend embleem. Op een receptie balie. Ik kreeg een gratis sleutelkoord, met bijbehorend kaartje dat je zelf kunt invullen.

 

Een persoonlijke kaart met foto kost € 12,00.

Er staan vele voorbeelden op de site. 

 

Als ik niet op een zondag in de kerstvakantie was gaan zoeken… of na de kerstperiode de telefoon had gepakt … Maar ja “As is verbrande turf” zei mijn oma altijd.

En van zulke foutjes leer je weer…

Waarom kozen ze voor een Hidden Disabilities Sunflower?

 

Zonder een visueel teken kan het voor anderen moeilijk zijn om de dagelijkse uitdagingen te herkennen, erkennen of begrijpen van mensen met een verborgen beperking. Op e site staat:

“We wilden een discreet teken dat van veraf goed zichtbaar is en tegelijkertijd onderscheidend, vrolijk en dynamisch is. We kozen voor een Hidden Disabilities Sunflower omdat die geluk, positiviteit, kracht, groei en vertrouwen uitstraalt. Het is een wereldwijd bekende bloem die bovendien geslachtsneutraal is. Het is de bedoeling dat iedereen met een verborgen beperking ervoor kan kiezen zichtbaar te zijn wanneer dat nodig is”.

Dit blog is febr 2024 ook geplaatst op de site van scouters