dN gen 09.04 Roots

Ton de Nooij op zoek naar zijn roots

Ton de Nooij, GroenLinks Vlissingen

Notities van een raadslid. Van 1981 tot 2005 was ik predikant in Vlissingen met bijzondere aandacht voor samenlevingsvraagstukken. Sinds eind 2005 ben ik actief in GroenLinks. Op 18 december 2008 werd ik beëdigd als raadslid.

 

Op zoek naar mijn roots

Afgelopen weekend was ik in Frankrijk, om wat preciezer te zijn: in Picardië.

Ik bracht onder meer een bezoek aan Noyon. Daar werd 500 jaar geleden Jean Calvin, in ons land beter bekend als Johannes Calvijn geboren. In de stad wordt daar ruimschoots aandacht aanbesteed met lezingen, tentoonstellingen en zelfs een speurtocht voor kinderen.

Op bijgaande foto ziet u mij op de hoek van de Rue Jean Calvin, bij het museum, dat gebouwd is op de plaats waar vermoedelijk het geboortehuis van Calvijn heeft gestaan. In de Eerste Wereldoorlog is Noyon grotendeels in puin geschoten. Originele oude gebouwen zijn er vrijwel niet te vinden, behalve de kathedraal. Die is in die tijd zwaar beschadigd geraakt, maar daarna grondig gerestaureerd.

De speurtocht voor kinderen begint bij het huis van Calvijn en verwijst hen daarna naar het gebouw, waar hij gedoopt werd, de kathedraal. Ik ben daar heen gegaan, omdat mijn voorouders daar ook gedoopt zijn. Die waren Protestant en leefden onder de bescherming van een verbond, dat de Rooms-Katholieke Franse koning met de Protestanten had gesloten. In 1685 werd dat verbond opgeheven en werden de Protestanten uit Frankrijk verdreven.

Als ik in Vlissingen in een winkel bij een bestelling mijn naam moet opgeven, dan wordt die vaak verstaan als de Nooijer. “U geeft mij teveel er “ zeg ik dan. Mijn roots liggen niet in Arnemuiden, maar uiteindelijk in Noyon.

Er is veel discussie over mensen, die in ons land moeten integreren. Aan het eind van de 17-de eeuw was een kwart van de bevolking van Leiden afkomstig uit wat wij nu het buitenland noemen. Mijn voorouders waren daar niet bij, die vestigden zich op de Veluwe. Veel van hen werden schilder, huisschilder of kunstschilder. Een van hun nakomelingen was Wouterus de Nooij, die in 1819 zijn gezin vereeuwigde in zijn atelier. Een foto van dat schilderij heb ik in mijn werkkamer hangen. Het origineel is in bezit van mijn oudste broer, die het aan zijn oudste zoon moet doorgeven. Dat gebeurt zo al vijf generaties lang.

Veel Zeeuwen dragen van oorsprong Franse namen. Met de integratie van de nieuwkomers zal het best lukken, nu moet het gesprek erover nog wat ruimhartiger gevoerd worden.

 

De blog is geplaatst maart 2009

Reacties:  

Beste Ton,

Via je zuster Hanneke werd ik op je website geattendeerd. Hanneke was een klasgenoot van mijn moeder Atie Weijland, die je waarschijnlijk wel gekend hebt.

Als verre, verre achterneef vraag ik mij af hoe je zo zeker weet dat de familie uit Noyon komt en niet uit bv Noailles, waar een nogal rabiate Hertog van Noailles voldoende reden was voor de Hugenoten om de stad en het land te ontvluchten. Noyon is ook mooi hoor, zeker als dat de geboorteplaats van Calvijn was, maar voor mij is het voor het eerst dat ik dit hoor.

Als de stamplaats inderdaad Noyon is, wordt de vete tussen de Nooyen en Nooijen niet in ons voordeel beslecht!

Met familiale groet,

Pieter de Nooij  (geplaatst op 21-04-2009 11:52 uur)

 

***************************************

bron:  http://www.zeelandnet.nl/weblog/data/groenelink/index.php?pagina=20&item=112693

************************

Datum: Tue, 02 Jun 2009 15:33:47 +0200
Van: Ton de Nooij


Dag Ria,
wat een verrassende reactie op mijn blog. Die heb je/u vast doorgezonden gekregen van Pieter de Nooij, zoon van Menno de Nooij en Atie Weijland, oudklasgenote van mijn zus Hanneke Verploeg-deNooij, die Pieter in Brussel, waar beiden (inde omgeving van) wonen.
Begin jaren 80 was ik predikant in Rotterdam en ontmoette een enkele keer Johan Snoek, toen verpleeghuispredikant. En familie van Menno de Nooij enz. en ook dus in de verte familie van mij.
Natuurlijk mag je mijn blog op de website zetten.
Ik trof op jouw site wel de stamboom, maar kon hem niet openen.
Bijgaand dankzij de goede zorgen van mijn vrouw Gerdi een foto (van een foto) van het genoemde schilderij. Het origineel hangt bij mijn oudste broer Eduard. Verder een foto van het papier achterop het schilderij met uitleg van de betreffende personen en ook "mijn" lijn van afstamming.
Jan de Nooij en Lien Lammers waren mijn vader en moeder. Ik ben van 29-12-1942.
Ontvang een hartelijke groet van
Ton de Nooij,
 Vlissingen

(adres en telefnr)

zie ook pagina afkomst familie de Nooij  in de Familiekroniek en onder Samboom fam de Nooij