Januari 2023: Vroege Signalering van Parkinson

 

Tijdens de vakantie werkte ik ook mijn aantekeningen van ParkinsonTV van 23 dec uit. Het onderwerp ‘vroege signalering&Parkinson’.  sloot mooi aan bij mijn dagboek (blog)! (Je kunt de uitzending hier bekijken).

 

In de uitzending vertelde de neuroloog onder andere dat stijfheid altijd voorkomt bij Parkinson, evenals traagheid. Die stijfheid herkende ik uiteraard, maar traag? Tja, ik ben wel trager dan vroeger, maar als ik voorop loop bij een wandeling hoor ik al vrij snel achter me roepen “mag het wat langzamer?” Als ik het iets lagere tempo dan heb ingezet, kan ik dat tempo meestal ook wel vasthouden. Ook vertelde de neuroloog dat mensen met Parkinson in stress situaties meer last hebben van de symptomen. Daarom ben ik eind 2018  dus gestopt met mijn betaalde werk. Al had ik toen nog geen diagnose. Blijkbaar heb ik toen goed naar mijn lijf geluisterd.

  

Hij vertelde dat je op de site van Parkinson.nl leefstijltips kunt vinden.

 

Ze vertellen over

  • lichaamsbeweging
  • (matig) koffie drinken
  • mediterraan dieet
  • hoofd beschermen (bijvoorbeeld fietshelm)
  • consumptie van bestrijdingsmiddelen beperken

 

Pijlers om de symptomen te verminderen, de ziekte te vertragen zijn: voeding, inspanning en stress verminderen – (bijvoorbeeld mindfullness kan helpen). Dit moet ik nog bestuderen. (want ik kan niet alles tegelijk 😊)