juli 2023: Bocht naar rechts fietsen en verstoord ruimtelijk inzicht bij Parkinson

 

Het valt me al een tijdje op, dat ik moeite heb met bochten naar rechts. Ik maak de bocht te ruim. Een smal straatje rechts in fietsen lukt natuurlijk, maar ik bereik dat straatje via de stoep aan de overkant…

Raar. Ik ging er pas serieus over nadenken, toen een fietsmaatje dat links van me reed schrok, toen ik de bocht zo wijd nam. 

Voortaan waarschuwde ik mensen dus maar voor mijn rare bochten, waarop diverse groepsleden antwoordden dat ze dat allang gemerkt hadden.

Vorige week besloot ik aan de fysiotherapeut te vragen, of hij hier iets op wist. Hij had onlangs op een symposium over Parkinson gehoord, dat veel mensen met Parkinson dit doen!

De oplossing had hij ook geleerd: “je moet niet IN de bocht kijken, maar UIT de bocht”.  

Ehhhh?… wat bedoel je?

Hij legde het uit. Niet helemaal naar rechts kijken, maar verder vooruit, voorbij de bocht.

O, waarschijnlijk heb ik er daarom met duofietsen geen last van, die fiets is breder, dan kijk je vanzelf meer uit de bocht!

“Als het niet lukt gaan we na mijn vakantie een keer samen fietsen. Dan moet ik wel een dubbele afspraak maken, in een half uurtje red ik dat niet.” beloofde hij.

Bij mijn eerstvolgende fietsrit ging ik het uitproberen. En het lijkt te werken. Ook bij het smalle straatje waar ik dit probleem

met duofietsen heb ik er geen last van, die fiets is breder, dan kijk je vanzelf meer uit de bocht!

voor het eerst opmerkte. Ik fietste zowaar keurig het weggetje in, en niet via de tegenoverliggende stoep!

Mijn date met de fysio gaat nu vast niet door  😀

Op internet heb ik gezocht naar het verhaal over de bocht naar rechts fietsen. Ik heb het nog niet gevonden. Wel een onderzoek van vorig jaar (2022) over het grote belang van fietsen voor je spieren EN voor je hersenen.

Belangrijk dus, om te blijven fietsen! En gelukkig vind ik het heerlijk om te doen.

Verstoord ruimtelijk inzicht  bij Parkinson

 

Volgens mijn fysiotherapeut heeft het probleem te maken met verstoord ruimtelijk inzicht door Parkinson. Dát kon ik wel vinden op internet: (google, zoekterm ruimtelijke oriëntatie bij Parkinson).

 

De Katholieke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (KSBS) schrijft:

In de praktijk en de literatuur zien we bovendien dat mensen met Parkinson problemen kunnen hebben met ruimtelijke waarneming. Het inschatten van afstanden, oriëntatie in de omgeving of het scannen van die omgeving wordt moeilijker. Dat maakt dat ze de auto of de fiets laten staan en thuis in hun stoel blijven zitten. (Bron

 

In een brochure van de afdeling Neurologie van het Universitair Medisch Centrum in Groningen las ik

Verstoord ruimtelijk inzicht

Uw visueel ruimtelijk inzicht is verstoord. Daardoor heeft u bijvoorbeeld moeite met het schatten van afstanden tussen traptreden of met het

natekenen van een kubusvorm. bron

 

Tja. Waarom zo moeilijk doen? Waarom wil ik de achtergrond van een probleem weten?

Ik wil nu eenmaal graag weten waarom iets is zoals het is :-)