Hoe kom ik van liggen in bed naar zitten en opstaan uit bed

 

Hoe kom ik van lig naar zit (met gebroken pols)

 

Na het lezen van mijn blog op Parkinson.nl en mijn tips, vroeg een mevrouw met Parkinson hoe ze van liggen in bed tot zit kon komen. Ze had geen elektrische ruggensteun en ’s ochtends bij het wakker worden vóór het innemen van de medicijnen) veel last van stijfheid.  

Antwoord van mij en van anderen

  1. Op je zij draaien, benen uit bed, met je goede arm jezelf omhoog duwen / tot zit brengen / komen

 

  1. Op de rug liggen, benen omhoog, en dan met een ‘zwiep’ de benen omlaag en zelf tot zit komen. Ik kan het zonder handen, maar ik vermoed dat het met een gebroken pols te pijnlijk is

 

  1. Pas zag ik iemand eerst op de buik draaien, en dan de benen één voor één uit bed, en dan kon ze opstaan. Ze had dat van een mensendieck therapeut geleerd, want zoals ik het opschrijf klinkt het heel gevaarlijk. Zij had geen gebroken pols.

 

  1. Event hulp of advies vragen aan een ergotherapeut of mensendieck-therapeut vragen. Hij / zij kan bij je thuiskomen en advies geven die in jouw situatie helpend is.

 

  1. Bij thuiszorgwinkels (bijvoorbeeld Medipoint of Vegro) kun je een bedpapegaai (ook wel bedgalg genoemd) lenen. Die kun je naast of achter je bed zetten. Je mag hem drie maanden gebruiken.

 

  1. Bij thuiszorgwinkels (bijvoorbeeld Medipoint of Vegro) kun je ook een “ Betty transferhulp“ lenen. Dat is een beugel die je aan de zijkant van het bed vast maakt. (Vraag even na van te voren of deze ook op je eigen bed past). Om te gaan zitten draai je hem boven het bed en om te gaan staan draai je hem juist naast het bed.

 

  1. Er zijn touwladdertjes (bedladders) te koop die je aan het voeteneinde vast kunt maken. Daar kun je je aan optrekken. Maar ik denk dat dat dt beter gaat als je twee handen kunt gebruiken.

  2. Kijk eens op scouters.nl. Ga bv naar de zelfredzaamheidsradar.  In die radar kun je dan op zoek n tips. Klik bijvorbeeld op een nieuwsbericht over de Zelfredaamheidsradar of op de radar zelf met daaronder ook verschillende onderwerpen (domeinen) 
  3. veel tips staan ook bij de keuzehulp draaien en verplaatsen in bed 

 

 op de afbeelding hieronder de meeste domeinen.

 

bedpapegaai of bedgalg met voet

bedladder (touwladder)

Betty transferhulp, wordt geleverd door United Care