Fietsvakantie 2023 – Flamingoroute

 

Donderdag 11 mei. Vijfde dag Flamingoroute. Van Heek naar Ahaus. 39,5 km. 

                    

 (Route ingekort vanwege de regen) & een wandeling van ons logement naar het centrum en terug.

 

 

 

(Knooppunt 11 in Eggenrode hebben we gemist, maar blijkbaar zijn we er wel langs gekomen)

Voor t eerst onderweg een lange plensbui. Vertrek kwart over negen, aankomst drie uur.


Om halfzes waren we allebei wakker, ik ging de krant lezen, Anneke las in James Herriot. Om halfzeven gingen we douchen, aankleden en inpakken. Ik bracht vast een paar tassen naar de fiets. Om acht uur genoten we van een uitgebreid ontbijt en werden de thermosflessen gevuld met heet water.
Daarna reed ik beide fietsen uit de fietsgarage naar de voordeur, we zetten onze tassen er in en leverden de sleutel in. Om kwart over negen vertrokken we.
Al na een paar kilometer zaten we op de goede route, buiten Heek. We fietsten over prachtige paden. Na het oversteken van het riviertje de Vechte volgde een lange klim. Bovenaan die heuvel checkte ik weer even de gps: we waren al een heel eind vlak naast de route aan het fietsen.
In het grensgebied van Duitsland met Nederland heb ik vaak geen internet-bereik. De Topo app liet daardoor (?) geen gedetailleerde kaart zien, wel had de gps (??) het groene lijntje van onze route zichtbaar gelaten. We gingen een zijweg in, een klein eindje naar rechts, en daar was zowaar weer een knooppunt bordje. Hoera!

Borken. Regen op komst

In Schoppingen moest Ria natuurlijk weer nodig naar het toilet. Het was een grote plaats, Ria zag het somber in, maar Anneke stelde voor bij een benzine pomp te informeren, of ik daar van het toilet gebruik mocht maken. Van een aardige mevrouw kreeg ik de sleutel. Wat een Opluchting! Dank U wel!! En dank je wel Anneke, voor je praktische ideeën. We reden verder langs knalgele koolzaadvelden. Wat was dat mooi, vooral als de zon er op scheen.

Op een bankje met mooi uitzicht maakten we koffie van oploskoffie en heet water uit de thermosfles. We trakteerden onszelf op een ‘wandelkoek’. Lekker. Maar achter ons werd de lucht steeds donkerder.

In Asbeck trokken we ons regenpak aan en even later zagen we een mooie schuilplek voor ons en de fietsen. We zaten er uitstekend, filmden de regenbui en gingen eten.

Het was ideaal dat Annekes telefoon wel internet heeft in de grensstreek. Op de buienradar zag ze dat de bui bijna voorbij was. Om kwart voor twee vertrokken we en fietsten rechtstreeks naar Ahaus, want deze pauze had wel anderhalf uur geduurd!

Ahaus

In Ahaus herkende Anneke ineens het oogziekenhuis, waar ze van staar verlost werd. Een fotomomentje dus. De mooie burcht vlakbij had ze toen niet gezien.

Anneke’s Google Maps leidde ons naar de B&B. We mochten onze bagage binnen zetten, en de fietsen onder een afdak. De kamer was nog niet klaar.
Wij liepen Ahaus in, en bestelden een cappuccino. Daarna lukte het eindelijk om een goede fietskaart van de Flamingoroute te kopen. Een groot gemak, ook als Anneke straks delen van de route met de kleinkinderen gaat fietsen!

Terug bij ons logement kon ik met behulp van de wifi eindelijk de route van vandaag opslaan. Om half zeven besloten we om verder thuis te blijven en brood te eten, want het zou de hele avond regenen.

De fietsbroek die ik gisteren had gewassen en tot Asbeck aan Annekes rugzakje had gehangen, was bijna droog. Ik hing hem over een stoel en kon hem de volgende dag weer aan. . Ondanks de regen was het weer een heerlijke dag geweest!

 

Vrijdag 12 mei: Zesde dag Flamingoroute. Van Ahaus naar Oeding. 53 km

 

 

 

 

De ochtend was bewolkt en fris, de middag overwegend zonnig.

Ahaus ligt op kilometer 0 van de Flamingoroute (de route start hier dus) en Oeding ligt op kilometer punt 150 😊. We hebben vandaag dus een flink stuk van de route overgeslagen vandaag.

Legden

Tegen zevenen werd het ontbijt gebracht. Nadat we hadden afgewassen en opgeruimd pakten we op ons gemak in. Om kwart voor negen fietsten we naar het centrum, naar het slot van Ahaus. Daar vlakbij was het officiële startpunt (en eindpunt) van de Flamingoroute. Daar wilde ik wel heen. Maar behalve een informatiebord was er niets bijzonder te zien. Vreemd dat de route niet bij het Zwilbrocker Venn begint, want de route is genoemd naar de flamingo’s die daar broeden. We keken nog even bij de Burcht en fietsten daarna verder, onze knooppunten achterna. Het was droog, bewolkt en fris. Prima fiets weer.

Na een kilometer of acht ging de route om Haus Egelborg heen. Een mooi slot, waar een riviertje omheen liep. We keken er even rond en stonden ook even stil bij een sluisje (?)

In Legden leidde de route ons door een prachtig oud centrum. We maakten wat foto’s daarna hielden we even rust.

 

Er stond pas achttien kilometer op de teller, maar ik begon blijkbaar moeheid op te bouwen. Dit was de eerste pauze waar ik om vroeg, meestal nam Anneke het initiatief om even te stoppen. Twaalf kilometer later, bij knooppunt 82, stopten we om te eten en wat te drinken.
In Gesher keken we vrij lang rond. Er was een klokkenmuseum, en blijkbaar ook een klokken-gieterij!

 

 

 

Gesher

Buiten Gesher blikkerden de gele Koolzaadvelden weer in de zon. Prachtig!
In Südlohn stond de Menke Mühle, Anneke kletste even met de beheerdster. Verderop dronken we cappuccino-to-go op een bankje bij onze fietsen; we namen heerlijk ijs toe. Want het was ineens fantastisch lekker weer! Pas om half vier gingen we verder. Om vier uur belden we bij ons onderkomen aan.

We kregen koffie in de tuin, en er werd gezellig gebabbeld. Daarna kregen we onze kamer en installeerde ik meteen de wifi, om de route van vandaag op te kunnen slaan
Om kwart over zes liepen we naar de pizzeria in de Winterswijker strasse. Heerlijk gegeten, met een salade en een alcoholvrij biertje er bij. Koffie en thee toe. In een kwartiertje liepen we terug naar ons Vrienden-op-de-fiets onderkomen. Onze gastvrouw vertelde ons, dat het ontbijt om half negen klaar zou staan. Geen probleem (behalve het ‘hongeren na het wakker worden).