Fietstocht aug 2022: van Leiderdorp naar Spork

Fietstocht 25 aug: van Leiderdorp naar Driebergen. 79 km

Half zes start in het donker. Eerste deel van de rit heb ik gisterenochtend verkend, vandaag eerste 12 km iets anders gereden dan de route aangaf (ik koos voor een route die ik beter ken en makkelijker fiets). De route had ik gemaakt  met de fietsrouteplanner van de fietsersbond. Ik koos voor fietsen langs knooppunten, niet voor de kortste route.

Gisteren had ik ook geoefend met de Topo app, onder andere hoe ik de fietsknooppunten kon zien (speciaal in verband met deze tocht kocht ik voor 2,00 die knooppuntenkaart erbij. Goedkoper en gemakkelijker dan een paar knooppuntenkaarten kopen).

de lichtjes van Alphen aan de Rijn

Circa halfzeven was ik Alphen aan de Rijn voorbij. Daar deed ik gisteren een half uur langer over! (ivm zoeken naar de knooppunten) Foto- en drinkstop, fans geruststellen via de app.

Om 7.30 zette ik de zonnebril op. Het was nog koel, dankzij de wind. In Bodegraven even zoeken naar LF4a.

Het bleek hetzelfde pad als we met de limes wandeling liepen, een paar weken geleden. Ik herkende het, en zag toen ook het LF4a bordje…

Om 8.00 een stop bij een bankje na een kort stukje verkeerd gereden te hebben. Leve de topo app. Ik kon daarop zien hoe ik weer terug kon naar de route. Er was op dat verkeerde stuk wel een goede gelegenheid voor een sanitaire stop. Niet echt verkeerd dus 😂😂 (Of: elk nadeel heeft zijn voordeel...)

Tijdens deze stop: drinken, aantekeningen maken en mijn fans geruststellen. Alleen Anneke Haitsma is al wakker en reageert!

 

Onderweg in Woerden fietste ik langs Oostdam, waar ik vroeger vaak logeerde bij de familie Haitsma. Anneke en ik fietsten dan van Utrecht naar Woerden. En weer terug.

Van Anneke leerde ik dat fietsen leuk is, niet alleen een vervoermiddel! En bijna 50 jaar later fiets ik in drie dagen naar Bocholt waar ze nu woont ! 😀

 

Voor Harmelen een sanitaire stop, waar ik prachtige cyclaampjes zag staan.

Die doen me altijd aan Israël denken, waar ze ook volop stonden. Om 9.15 koffie stop in Harmelen. Het ‘tentje’ was nog gesloten, maar ik zag een mevrouw net een bord buiten zetten.

“Gaat U open?”

“Nee, 10 uur pas”.

“Dus ik kan geen koffie drinken hier?” vroeg ik diep teleurgesteld.

Maar dat kon wel, en de fietsaccu opladen mocht ook. Later zei ze dat de koffie van het huis was! Bij vertrek liet ik een paar euro achter.

De tegenwind viel tegen, ik had gerekend op zijwind, maar het zorgde er wel voor dat het (nog ) niet zo heet was.

 

cyclaampjes

Helaas hadden ze in Harmelen geen alcoholvrij bier en vergat ik mijn waterflesje te vullen. Op de km teller stond 47 km, ik was bij km 42 van de route.

Mijn route aanpassing van vanochtend was twee km langer en ik was een keer een km verkeerd gereden, ook een paar keer een klein stukje verkeerd.

Utrecht door leek me lastig om doorheen te fietsen, maar de route ging voornamelijk via een vrij liggend fietspad, een soort fiets snelweg. Dat viel mee! Ik kwam vlak langs station Utrecht Centraal, maar het gaat goed, dus fietste ik gewoon door. (Ik had mezelf beloofd de trein te nemen ,als ik te moe werd of als het te heet zou zijn) Om 10.30 at ik een boterham op een bankje, in de schaduw net voorbij station Utrecht Centraal. Nog circa 20 km te gaan!

 

Ik was inmiddels aan de derde fles water begonnen. Ik moest nu ook wat vaker stopen. Omdat ik toch wel wat beginnende vermoeidheid begon waar te nemen. 59 km op de teller!

Bij een cafétje dat op de route lag maakte ik een extra stop. Ik bestelde een alcoholvrij biertje,

vulde een waterflesje, dronk het bijna leeg en vulde het nog een keer. Het was inmiddels flink warm.

Daarna fietste ik verder. Zonder veel problemen reed ik naar Driebergen. Bij het station dacht ik dat ik er bijna was. Daar wist ik de looproute naar het huis van José. In de zon en met tig stoplichten. Maar de knooppuntenroute stuurde me naar een prachtig fietspad in het bos! Ik checkte een paar keer of ik nog goed zat. Ja hoor! Om half een was ik bij José in Driebergen-Rijssen! 79 km op de teller. 4uur en 38 min reistijd.

drinken!!!

De poort was open. Ze zat in de schaduw te lezen. Ik laadde de fietsaccu op. Nam zelf ook lekker veel drinken. En ik lijfde het restant van mijn lunchpakket in. Verder bijpraten met Jose, lezen en nadat de mobiel weer wat opgeladen was mails lezen en apps versturen 😀…. en dit dagboekje bijwerken.

 

Ik was blij dat deze rit gelukt was. Het was hier inmiddels 32 graden, gevoelstemperatuur 37! (Volgens de app)

 

Jose maakte een heerlijke maaltijd klaar, ik waste af en al om kwart over negen ging ik naar bed. Prima geslapen.