SN 09.28A Maria 4b

Maria Snoek 09.28A vervolg

Maria 4b: Makkinga 1947-1954 (Nijerbekoop, buurtschap Twijtel)

Globaal overzicht van alle pagina's over Maria

 

Maria had het heel vaak over haar periode als evangeliste in Makkinga. Maar de buurt waar ze werkte  heet nu Nijerbekoop. Johan Meester van de historische vereniging ontdekte via de stamboomsite (toen op Oryx, de site van neef Ge Snoek), dat ze nog in leven was en waar ze woonde. Contact en bezoek volgden. Een groot deel van het interview met haar is gefilmd. Maria genoot van het ophalen van herinneringen. Het deed haar ook goed, dat ze blijkbaar goed werk verzet had en indruk gemaakt had :-)

Over Makkinga en de opleidng die ze deed om als zodanig te kunnen werken vertelt ze ook in het grote interview over haar leven (2013) dat te lezen is op de pagia Maria 13

In memoriam op friese website

Maria Snoek (99) overleden

Nijeberkoop - In haar woonplaats Schiedam is Maria Snoek (99) overleden. Snoek was vanaf 1 september 1947 tot 15 juli 1954 verbonden aan het kerkje in Nijeberkoop.

’t Fiene Hokkien, zoals de kerk in de volksmond werd genoemd, vervulde sinds 1932 een belangrijke rol in de plaatselijke samenleving. Er vonden naast kerkdiensten en de zondagsschool veel andere samenkomsten plaats. Het verenigingsleven bloeide flink op. In maart 1958 werd het kerkgebouwtje afgebroken.

Snoek onthult informatiepaneel

Vijf jaar geleden werd aan de Grindweg in Nijeberkoop een informatiepaneel over `t Fiene Hokkien onthuld. Het paneel werd door Snoek onthuld. Johannes Meester uit Nijeberkoop reisde voorafgaand de onthullig af naar Schiedam. Hij sprak daar met Snoek. Herinneringen over haar 7 jaar in NIjeberkoop werden op video vastgelegd.

 

Houten been

Het voormalige kerkje werd in de zomer van 1932 aangekocht door de Evangelisatie Vereniging Nijeberkoop e.o. Het houten gebouwtje stond oorspronkelijk aan de Belgische wijk in Jubbega. Het Evangelisatie-gebouwtje werd in de zomer van 1932 herbouwd aan de Grindweg/Twijtel in Nijeberkoop. Op 18 december 1932 werd het kerkje in gebruik genomen. In maart 1958 is het kerkgebouwtje afgebroken, omdat het geen bestaansrecht meer had. Meester: `De naam van juffrouw Snoek is altijd bijgebleven. Ze was geliefd in het dorp en viel extra op door haar houten been.'

website

 

 

website nieuweooststellingwerver.nl

 

Theekistje, voor nieuw te beginnen huishouden

Maria bij het fiene hokje (1954)

Zondagschool met achteraan rechts Maria (dus op zn laatst 1954)

Toespraak Maria bij  de onthulling van de plakette

Artikel over Maria in Makkinga, zie pdf -download

09 2 A 28 A 63 0 Maria Snoek Makkinga Pdf
PDF – 1,8 MB 6 downloads

Herinneringsplaquette Makkinga

foto's vd pagina's van het grote artikel over Makkinga-fiene kerkje 

(op pagina hiernaast verkeerde geb datum van Maria)

 

 

(foto's van de pagina;s geplaatst voor het geval de pdf niet te downloaden is)