Fietsvakantie 2023 – Flamingoroute

 

Dinsdag 9 mei: Derde dag van de Flamingoroute.

Van Haaksbergen naar Enschede. 55,5 km.

 

 

 

 

Het was mooi weer, voornamelijk bewolkt en fris, later warmer. Om vier uur ’s middags ging het regenen.

Wat was het weer een prachtige route! Zacht glooiend landschap, met bossen, hei en vennen (met kwakende kikkers). Onderweg zagen we ook veel oude boerderijen, deels omgebouwd tot woonhuis.

Om kwart over negen vertrokken we, na een gezellig ontbijt. Karo vertrok al vroeg naar haar werk, Rudi nam de honneurs weer waar 😊 We mochten ook brood meenemen, dat scheelde boodschappen doen, want we hadden niets meer! Na vertrek gingen we eerst geld pinnen. Want alle logies werd contant afgerekend

Daarna reden we verkeerd. Rechtsomkeert dus, nu vonden we de goede weg. Ik vond het heerlijk dat Anneke nu echt meekijkt naar de knoppunten!

 

 

We kwamen onder andere langs het Buurzer zand, Ammeloer venn ( met kikkers), Lunten, Luntener Fischteig (brood gegeten bij een soort hut, waar we droog zouden zitten als het zou gaan regenen, we hadden uitzicht op de gele koolzaadvelden), Rondje om de kerk in Alstätte, wat een leuk plaatsje was dat!  Bij het Alstätte Witte Veen zagen we één hooglander en maakten een foto van het ven met onze twee fietsen ervoor)

We reden door naar Enschede, waar we nog dertig minuten onder leiding van Google Maps de stad door crossten, naar ons logeeradres.
Om vier uur hadden we nét de fietsen-met-bagage onder een parasol bij het tuinhuisje (ons logeeradres) gezet, toen het begon te regenen! Wat een geluksvogels zijn we toch! Het tuinhuisje zou pas om halfzeven beschikbaar zijn, omdat het tot zes uur dienst deed als buitenschoolse opvang.
We aten bij een cafeetje vlakbij en wilden nog boodschappen doen, maar vonden zo gauw geen supermarkt vlakbij en hadden geen zin meer in een lange wandeling.

Bij de oude Watermolen vlak voor Alstätte.

Om halfzeven waren we terug bij ‘ons’ huisje. We betaalden alvast. Alles voor het ontbijt was al aanwezig. Uiterlijk om tien uur morgen moeten we de sleutel inleveren. We spraken af inderdaad laat te vertrekken, omdat in de ochtend veel regen verwacht werd

10 mei, woensdag. Vierde dag Flamingoroute. Van Enschede naar Heek. 38 km

 

 

 

Het was fris weer met een vaak dreigende lucht. Af en toe hadden we ons regenpak nodig. We waren nu in West-Munsterland, en fietsten door bos, over hei en langs weilanden.
De regen leek erg mee te vallen. Dus schoten we wat meer op en maakten ook een lunchpakketje klaar. Er was genoeg, en ze gooien de restjes vast weg! Om kwart voor negen gingen we de deur uit. Een bezoek aan het VVV en de supermarkt (voor boodschappen) werd geskipt. We hadden de route gisteren wat ingekort omdat het zou regenen en omdat het een geschikte dag was voor een halve rustdag.
Na acht kilometer waren we Enschede uit en zaten we op de mooie fietspaden van de route.

 

 

Om ongeveer kwart voor elf organiseerden we een drink- en eet pauze in een bushalte, de lucht was namelijk we erg donker! We maakten foto’s van elkaar op het fietspad en bij het bushalte. Dat was lachen.

 

Daarna ging de tocht weer verder. Vlakbij Heek werden we door het pittoreske plaatsje Nieborg geleid. Het was een dorp uit 1308 met een oude burcht We zagen daar twee ooievaars door het weiland sjouwen. Vlak voor Heek viel er een buitje. We schuilden vlakbij een tennisbaan.
Op een bankje in de zon, vlakbij ons logeeradres, dronken we oploskoffie. Daarna belde Anneke met de vraag of we al terecht konden. (Ria’s mobiel had in Duitsland geen bereik). Je merkt het hier helemaal niet, als je de grens passeert. Behalve aan de borden met rode knooppunten met een rood fietsje die naar een volgend knooppunt wijst. En in mijn geval aan de aan- of afwezigheid van internet op mijn mobiel.
We mochten al komen (het was pas halftwee!) en we hadden 38 km op de teller staan. We logeerden bij een B&B, een Vrienden-op-de fiets-adres kon ik hier niet vinden. Onze gastvrouw liet ons onze kamer en eigen badkamer zien, de ontbijtkamer en boven een soort gezamenlijke zitkamer / tv kamer (waar we geen gebruik van maakten).

 

We zaten een tijd op bed te lezen. Om halfvijf starten we met een wandelroute, die begon bij onze B&B. Bij de Liddle kochten we onder andere brood en kaas. Daarna vervolgden we de wandelroute. We zagen en hoorden een specht, hij of zij scharrelde aan de voet van een boom. Zat daar misschien een mierennest? Hij had een vreemde roep. Ik kreeg hem niet goed op de foto, vanwege het hoge gras.
We aten heerlijk bij een pizzeria. Tegen achten liepen we naar ons B&B. Om tien uur gingen we slapen.