Eigen bed of hoog-laag bed

 

Ik besloot in het bed van mijn (in maart 2021 overleden) echtgenoot te gaan slapen. Zijn bed stond bij een kast, waar ik kussens tegenaan kon zetten (Ik moest namelijk rechtop zittend slapen, een gebroken arm moet ‘hangen’, zei de chirurg). Het matras van mijn bed werd op zijn matras gelegd, omdat beide bedden erg laag zijn. De komende dagen experimenteerden we (mantelzorgers en ik) met een slaapzak onder het voeteneind van het matras, een rugzak achter een kussen, een stoel  of tafel aan het voeteneind van het bed, om te voorkomen dat de matrassen weggleden…. Uiteindelijk sliep ik met drie kussens achter me, tegen de kast aan gestapeld. Een deel van de nacht zat ik beneden op de bank, waar ik soms alsnog in slaap viel.

hoog-laagbed

 

Een hooglaagbed van de thuiszorgwinkel lenen is uiteraard gemakkelijker dan het gepruts met mijn eigen bed, ik had geen idee of ik met een gebroken arm een geldige indicatie zou krijgen voor zo’n bed. Ik miste de energie om dat te vragen, en in het geval ik een indicatie zou krijgen, om een andere plek voor mijn eigen bedden te regelen.

Je kunt zo’n bed natuurlijk ook kopen. Ik zag een aanbod van een tweedehands hoog-laagbed, in-clusief nieuw matras en laten bezorgen voor circa 700 euro. (thuiszorgbedvoordeel.nl). Waarschijnlijk is het nog goedkoper via marktplaats of dergelijke sites. Maar in dat laatste geval moet je wel het vervoer zelf regelen en het bed de trap op naar mijn slaapverdieping zien te krijgen.

Uiteindelijk kocht ik het hoog-laagbed zodra ik weer iets meer zelf kon. Dat scheelde veel hulp vragen. Ik schreef  er een blog over. 

 

Als je hulp bij de zorg op bed nodig hebt

 

Let op:

Als je hulp met wassen op bed nodig hebt van een thuiszorgorganisatie, laat je dan goed informeren voor je iets koopt. Een seniorenbed is niet hoog genoeg. En hulp aan iemand in een tweepersoons bed zal hoogst waarschijnlijk worden afgekeurd door thuiszorgorganisaties. Ook als een deel van het bed wel hoog-laag kan. Voor zorg op bed moet de hulpverlener namelijk om het bed heen kunnen lopen. Als de zorg door twee hulpverleners verleend moet worden, moet elk aan één kant het bed kunnen staan