De Nooij. 08.02.24 Zwerus de Nooij en Costera Cozijnsen

 

07.02

Willem de Nooij  en Maria Doornebal  kregen in Ede 12 kinderen, 6 jongens en 6 meisjes.

Zwerus was het vierdee kind, de tweede zoon.

Zwerus de Nooij  werd geboren in Ede op 14-6-1886. hij overleed in Ede op 24-3-1964

x 1-10-1913

Costera Cozijnsen geb 11-5-1887, overl 5-2-1986 (foto grafsteen onderaan deze pagina)    08.02.24

(Bron trouwdatum : archief Zwerus). Zwerus en Costera hadden geen kinderen. 

Geschreven door Maria Snoek, Govertdr (geb 1918)

Costera Cozijnsen  (1887-1986)trouwde  op 01-10-1913 met Zwerus de Nooij, broer van mijn moeder. Zo werd ze, 5 jaar later, mijn tante! Samen met zijn broers Piet en Ko zette oom Zwerus het schildersbedrijf van zijn vader voort; na enige tijd breidden ze het zelfs uit tot een verffabriek. Daarvan werd de naam: MACOSTAN, samengesteld  uit de eerste letters van de echtgenotes van de firmanten: Maria (van oom Piet), Costera, Anna (van oom Ko).

Tot hun verdriet kregen oom Zwerus en tante Costera geen kinderen. Als teken van medeleven en troost gaven twee stel ooms en tantes, één van hun zoons de naam "Zwerus" en noemden oom Ko en tante An hun vierde dochter "Costera", afgekort tot "Erie". In 1964 overleed oom Zwerus, op de leeftijd van 78 jaar. Dat was heel zwaar voor zijn "Cosje"; ze vond een plaats in een verzorgingshuis in Ede, vlakbij het huis, waar ze het eerst goed naar de zin had. Helaas, door toenemende dementie moest ze tenslotte naar een verpleeghuis in Veenendaal. Een aangetrouwde nicht, schoondochter van oom Piet, wonend in Ede, bezocht haar daar regelmatig  en deed wat anders een dochter zou doen:  financiën regelen, mee naar de dokter, kleding kopen enz.  Een enkele keer ben ook ik bij haar geweest. Ze maakte een tevreden indruk, zag er goed uit en leefde, zo te zien, probleemloos. In 1986 overleed ze.

*****************

Links: trouwfoto

Akte Examen lager onderwijs handtekenen 1903

 

Akte van Bekwaamheid voor Huis- en Schoolonderwijs in het Handtekenen  11-8-1903 voor   Zwerus de Nooij geb 14-6-1886 (Archief de Nooij-2; Scan van Dini Brussen gekregen)

cijfers Handtekenen Zwerus de Nooij

aug 1903  5 = goed; 6 = zeer goed  (Archief de Nooij-2; Scan van Dini Brussen gekregen)

Ook Zwerus was meesterschilder en vormde met Pieter en Jacobus de directie van het Schildersbedrijf en Verf- en Lakfabriek Macostan. Vanaf 1939 tot 1958 heeft hij zich vooral toegelegd op de directie van drogisterij “Het Gouden Kruis”.

Hij was een artistieke man en kon prachtig tekenen, schilderen en ontwerpen, o.a. een praalwagen voor de Heideweek en een ereboog voor Koninginnedag.

Hij en zijn vrouw Costera hadden geen kinderen en waren wat deftige mensen, die woonden aan de Nieuwe Stationsstraat, met een ingang naar Macostan via de achtertuin.Wormshoef.

In de oorlog zat het huis vol évacués, vooral familie van de Veluwezoom.  (bron: Johan  de Nooy, Jacobuszn)

Aquarel gemaakt door Zwerus de Nooij in 1916. Na de oorlog kreeg Marie Snoek-de Nooij (weduwe van Govert Snoek) veel huisraad en andere geschenken, voor hun nieuwe woning. Haar huis in Renkum was immers verbrand tijdens de slag om Arnhem.  Deze aquarel was 1 van de schenken, gemaakt door haar broer Zwerus. Dochter Marie Snoek (geb 1918) die de aquarel van haar moeder erfde, weet niet meer van welk familielid ze de aquarel kreeg; mogelijk van Zwerus zelf. (Foto gemaakt bij Maria Snoek in Schiedam, juni 2009 door haar nicht Ria Snoek, geb 1954, Johandr)

Zwerus de Nooij  ca 1900  (geb 1886)  (bron: familie archief de Nooij - fotomap nr 18).

Uit een email febr 2012 van Johan de Nooy ,Jacobuszn:  Pieter gaf mij ooit dit schilderij/portet van oom Zwerus, Johan  (Pieter = zoon van Menno –> zoon van Piet - > zoon van Willem)

 

geschilderd door ??

Marie Snoek- de Nooij, Hendrik de Nooij,  Wim de Nooij uit Heelsum, zoon van oom Hendrik,  Costera de Nooy-Cozijnsen (1887-1986) (getrouwd met Zwerus de Nooij).

Bron: Roelie Wilms, ingescande dia's van haar vader Berend Wilms; Roelie is, kleindr van Hendr de Nooij en Anna Brunink

Glas in lood  Thunack.

 

Juni 2010. Ik heb gisteren een paar foto's gemaakt van een glas in lood, dat ik op Marktplaats moet zetten. Het is vroeger van Oom Zwerus (broer van mijn Vader) geweest. Wellicht dat een kerk het kan gebruiken? Johan de Nooy (Jacobuszn)

 

Na W.O. II, waarvan hij een dagboek heeft bijgehouden, zat hij o.a. in het Tribunaal en was voorzitter van de Mausoleumcommissie. Het Mausoleum werd op 2-8-1947 geopend door prins Bernhard, waarna Zwerus het monument overdraagt aan de gemeente.

 

Zwerus (achteraan)  met Prins Bernhard, bij monument voor de gevallenen, Paasberg Ede  (jaartal?)

Zwerus en broer Ko de Nooij (08.02.30) -zoons Willem SR - oprichters Macostan (foto gekregen van Wil de Nooij  (MariusWilde Nooij op facebook)

jaartal foto?

 

Roelie Wilms, dochter van Berend Wilms en Rie de Nooij, en kleindochter van Hendrik de Nooy:  "Ik heb ook nog een kopie van een ansichtkaart die oom Zwerus stuurde aan mijn oma Roelofje Wilms. Hij had een oogje op haar. Later is mijn oma Roelofje Wilms met haar achterneef Gerrit-Jan Wilms getrouwd. Mijn oma Roelofje Wilms was een zus van oom Hedrieks die met tante Bets getrouwd was. Ik heet ook Roelofje Wilms naar mijn oma.  Wie de originele ansicht heeft weet ik niet". Roelie [ Zwerus, geb 1886, trouwde met Costera Cozijnsen; (08.02.24)  Bron: Roelie Wilms, ingescande dia's van haar vader Berend Wilms; Roelie is, kleindr van Hendr de Nooij en Anna Brunink

Costera de Nooy-Cozijnsen (1887-1986), was getrouwd met Zwerus de Nooij (1886-1964) Bron: Roelie Wilms, ingescande dia's van haar vader Berend Wilms; Roelie is dochter van Berend Wilms, kleindr van Hendr de Nooij en Anna Brunink

(bron stamboom: geneanet; pagina waar het stond 'doet het niet meer)

 

Tekst over Zwerus en Costera, geschreven door Maria Snoek (geb 1918, Govertdr) 

Getypte tekst van M. Snoek Schiedam, Govertdochter (geb 1918); de trouwfoto voorop kreeg ze van haar nicht Ria Snoek, Johandochter, evenals later een foto van de grafsteen (met geboorte en overlijdensdatum). 

Lieve Ellen,

Dit wandkleed is geborduurd door mijn tante Costera. In 1950 was het af – in jouw ge­boortejaar dus. In welke jaren ze is geboren en overleden weet ik niet; wél dat ze op 11 mei jarig was. Haar trouwdatum is wel bekend: op 01-10-1913 trouwde (Costera Cozijnsen met Zwerus de Nooij, broer van mijn moeder. Zo werd ze, 5 jaar later, mijn tante! Samen met zijn broers Piet en Ko zette oom Zwerus het schildersbedrijf van zijn vader voort; na enige tijd breidden ze het zelfs uit tot een verffabriek. Daarvan werd de naam: MACOSTAN, samengesteld  uit de eerste letters van de echtgenotes van de firmanten: Maria (van oom Piet), Costera, Anna (van oom Ko).

Tot hun verdriet kregen oom Zwerus en tante Costera geen kinderen. Als teken van medeleven en troost gaven twee stel ooms en tantes, één van hun zoons de naam "Zwerus" en noemden oom Ko en tante An hun vierde dochter "Costera", afgekort tot "Erie"". In 1964 overleed oom Zwerus, op de leeftijd van 78 jaar. Dat was heel zwaar voor zijn "Cosje"; ze vond een plaats in een verzorgingshuis in Ede, vlakbij het huis, waar ze het eerst goed naar de zin had. Helaas, door toenemende dementie moest ze tenslotte naar een verpleeghuis in Veenendaal. Een aangetrouwde nicht, schoondochter van oom Piet, wonend in Ede, bezocht haar daar regelmatig  en deed wat anders een dochter zou doen:  financiën regelen, mee naar de dokter, kleding kopen enz.  Een enkele keer ben ook ik bij haar geweest. Ze maakte een tevreden indruk, zag er goed uit en leefde, zo te zien, probleemloos. In de jaren 1980 overleed ze.

En nu terug naar het wandkleed! Zoals te begrijpen viel er in 1945, direct na de oorlog, onnoemelijk veel op te ruimen, repareren en op te bouwen. Ieder­een was op zijn manier druk. Maar tóén... verscheen in een Nederlands tijdschrift het borduurpatroon voor dit wandkleed. Héél veel dames maakten het, o.a mijn moeder en tante Costera. Dat van mijn moeder hangt nu bij Wim en Trijnie, sinds 1973. Ook de kamer van tante Costera moest worden ontruimd. Dat nam tante Cor op zich, een jongere zus van mijn moeder. Zoveel mogelijk probeerde ze voor alles een geschikte plaats te vinden. Het wandkleed gaf ze aan mij; wat was ik er blij mee en had het gevoel of tante Costera het me persoonlijk had overhandigd! Ellen, je weet nu wat de letters C.C. betekenen. De spreuk die eronder staat is uit psalm 90. In vers 12 staat: "Leer ons zo Onze dragen tellen dat wijsheid ons hart vervult". Of, in een oudere vertaling: ... "dat wij een wijs hart bekomen."  In het laatste vers van psalm 90 volgt nog: "En bevestig Gij het werk onzer handen over ons, ja, het werk van onze handen, bevestig dat!"

Lieve Ellen, dit vraag ik niet alleen voor mezelf, maar ook voor jou en de jouwen: dat tenminste een deel van wat we doen in dit leven van blijvende waarde mag zijn voor het Koninkrijk der Hemelen!

Schiedam, november 2014

 

P.S. Sorry voor de vele typefouten: je weet, dat ogen en handen niet goed meer samenwerken! Het resultaat  levert zulk slordig werk op - maar het is gelukkig nog wel leesbaar!

P.S.   2:   Ik ben heel blij dat jij dit wandkleed graag wilt hebben en dat het nu zo'n goede plaats heeft!

P.S.   3: Ik dank  je uit de  grond van mijn hart dat je mij al zóveel jaar hebt geholpen om zelfstandig te blijven wonen!

Stamboom Costera

 

  • Geboren in 1887 - Barneveld
  • Overleden

Ouders

  • Martinus Cozijnsen 1852-1930

Huwelijken

Broers en zusters

Bronnen

  • Huwelijk: akte 54   (tabel hieronder, naast grafsteen)

Grafsteen - Ede.