Juli 2023: Shiatsu therapie

 

Tijdens een groepsfietstocht kwam een goede kennis naast me rijden. Ze vertelde enthousiast over haar ervaringen met Shiatsu.  Haar verhaal stemde me tot nadenken. Zou die therapeut mijn Parkinson-gerelateerde klachten kunnen verminderen?

Ik kreeg het webadres van de therapeut, liet het nog even liggen, maar ging daarna toch de site bekijken en lezen.

 

Wat is Shiatsu?

 

Heel kort samengevat: Shiatsu ‘werkt’ met meridianen en drukpunten. Niet met naalden, zoals bij acupunctuur. Eigenlijk is het dus acupressuur. Als een punt veel pijn doet, zit er een blokkade, en probeert de therapeut deze blokkade op te heffen.

Sebastiaan, ‘mijn’ therapeut, zei het zo: Shiatsu is een Japanse manuele therapievorm die voortkomt en is gebaseerd op de eeuwenoude inzichten met betrekking tot het menselijk lichaam en de geest in het oosten en met name Japan. Het gebruikt dezelfde punten en lijnen, meridianen, als bij acupunctuur, maar er worden geen naalden in het lichaam gebracht. De punten en meridianen worden gestimuleerd door druk uit te oefenen met duimen, vingers, handen, ellebogen, knieën en voeten. De therapeut onderzoekt  hoe het verloop van ki 気, vitale energie, in de meridianen en organen is en stuurt dat bij waar nodig. Blokkades zijn vaak pijnlijke plekken in het weefsel, spieren of organen. Na een behandeling zullen de pijnlijke plekken minder gevoelig zijn.

 

De Europese Shiatsu federatie (ESF) gaf in het begin van deze eeuw de opdracht aan de 'School of Healthcare, University of Leeds' om Shiatsu wetenschappelijk te onderzoeken. De onderzoeksvragen waren:

Ten eerste: is Shiatsu veilig?

Ten tweede: werkt Shiatsu effectief?

Ten derde: is dit voordeliger voor de ziekteverzekering?.

In het 'Final Report ' van December 2007, onderschreven door Prof. Andrew F Long werden deze drie vragen met 'Ja' beantwoord. Het rapport bevat 263 pagina's en kan ingezien worden in België bij de Belgische Shiatsu Federatie. Shiatsu is momenteel nog niet geregulariseerd in België. (bron). In Nederland valt het onder de ‘alternatieve geneeswijzen’ en wordt het deels vergoed door je zorgverzekeraar, uit de aanvullende verzekering.

 

In Japan ligt de nadruk in de gezondheidszorg op PREVENTIE, artsen moeten er vooral voor zorgen dat hun patiënten NIET ZIEK worden. 

In het Westen (bij ons dus) gaan artsen pas behandelen als iemand ernstige klachten heeft. Bij lichte klachten krijg je in Nederland geen arts te zien…

(Als iemand in Japan toch ziek is, zal de arts hem of haar uiteraard behandelen om te genezen.)

 

Helpt Shiatsu ook bij Parkinson-klachten?

 

Na het lezen van de informatie op zijn site, mailde ik Sebastiaan met de vraag of Shiatsu ook helpt tegen klachten die door Parkinson veroorzaakt worden. Hij mailde terug dat een cliënt van hem die Parkinson had, vond van wel 😀

 

Een telefonische intake volgde. Aansluitend maakten we een afspraak voor de fysieke intake en de eerste behandeling. 

 

Een paar dagen voordat ik mijn eerste afspraak had, werd ik wakker met een heel pijnlijke schouder en arm. Ik kon de arm nauwelijks gebruiken. Zou ik toch te koud gelegen hebben ’s nachts? Het was na de eerste nacht, dat ik zonder dekbed sliep, met alleen een dun laken over me heen (half juni).

 

Ik besloot niet meteen naar huisarts of fysio te ‘rennen’ maar even af te wachten wat de Shiatsu therapeut zou zeggen.

Intussen had ik ook vaak last van de buik, moeite met ophouden van de urine, soms kostte het zelfs moeite de ‘grote boodschap’ tijdig op het toilet te deponeren.

 

Sebastiaan concentreerde zich de eerste paar behandelingen vooral op de buik. De darmmeridiaan loopt door de linker arm en was duidelijk overprikkeld, vond hij.

 

Ik legde zelf de link met de diverse wetenschappers, die onderzoek doen naar de theorie, dat Parkinson bij (een deel van de) mensen in de darmen begint, en niet in de hersenen. Waar in het lichaam begint Parkinson.

 

Op dit moment heb ik zes behandelingen gehad in zes weken. De therapeut kan niet toveren natuurlijk, maar een aantal klachten is duidelijk minder. De arm doet geen pijn meer, twee vingers tintelen nog wat, waarschijnlijk door nog wat geïrriteerde zenuwbanen. En de buik is weer rustig. Ik kan urine en ontlasting weer goed ophouden. Pfff. Gelukkig!

 

Hij heeft ook al aandacht besteed aan mijn rug, die vaak pijnlijk is bij het wakker worden.

En ik hoop dat hij een keer iets tegen de speekselvloed kan bedenken. Maar daar heb ik intussen mooie kwijlsjaals voor gevonden. (daarover vertel ik in het volgende hoofdstukje).  De eerstvolgende behandeling is over drie weken.

 

Humor

 

Gelukkig beschikt de therapeut ook over een humor die me wel aanspreekt. 

Zeg ik “Au”, antwoordt hij “Bingo!”

Vraag ik: “kan ik straks nog naar huis fietsen?”.

Antwoord: “bij de meeste van mijn cliënten lukt dat wel hoor, en anders leg ik ze in de kelder”.

En nadat ik uitgelachen was: “Dat zou ik niet te vaak doen, als ik jou was, want dan betalen ze je niet meer.”

 

Naast deze gekkigheid  hebben we ook serieuze gesprekken. En soms is het gewoon stil. Een behandeling duurt 90 minuten. Je hoeft niet steeds te praten!