ADL (wassen en aankleden)

 

De thuiszorg kwam de tweede avond zo laat (ik ga altijd om ongeveer 22 uur naar bed) dat ik de avondzorg afbelde en met mijn gewone kleren aan naar bed ging. De volgende ochtend liet ik de avondzorg helemaal stoppen. Voordeel: ik voelde me na het opstaan aangekleed, ging op een gegeven moment ook boodschappen doen voordat de ochtendzorg kwam (want ik stond gepland tussen 10 en 11 uur)

Ik deed elke ochtend schone kleding aan, altijd blouses, met korte of lange mouwen, en een vest. Een T-shirt of hemd aantrekken vond ik te pijnlijk.

 

Deodorant met een stick onder mijn  gebroken arm laten doen deed pijn. Ik kocht een spuitbus.

 

Een BH aantrekken 

 

Er bestaan BH’s  met een voorsluiting, maar met een gebroken arm is dat waarschijnlijk toch heel pijnlijk. Sport bh’s had ik, maar ook dat vond ik erg pijnlijk. Dus accepteerde ik hulp van de thuiszorg tot ik het zelf kon. Of geen bh… maar dat was voor mij persoonlijk geen prettig idee.

Er bestaan hulpmiddelen om een bh aan te trekken, maar die zijn erg prijzig. Een kostbare oplossing als je het maar een paar weken nodig hebt.

Op de hulpmiddelenwijzer staan aantrekhulpen voor een bh, en een filmpje met tips hoe je de bh met één hand aan kunt krijgen.

 

Broek en sokken

Ik koos ervoor een trainingsbroek aan te doen in plaats van een gewone broek.

Ik deed  ‘slappe’ sokken aan, die ik met één hand kon aan- en uitdoen. Gevolg was wel, dat mijn benen dik werden, maar dat ging over toen ik zelf weer de strakkere sokken / kniekousen aan kon doen.

Het duurde even voordat ik bedacht had dat ik door die slappe sokken zulke opgezette voeten kreeg 😊

 

Schoenen

 

Met een beetje geluk heb je schoenen in huis met klittenband of een rits. Die kun je met één hand aan- of uit krijgen. 

Eventueel gebruik je hierbij een (lange ) schoenlepel of schoenlepel met veer. Op Scouters zag ik er diverse. 

 

Tips bij  (éénhandig) veters strikken

 

Tips bij veters strikken (ook veters strikken met één hand) vind je onder andere op Tips-bij-vetersstrikken

Een vetersysteem met magneetsluiting is bijvoorbeeld ok geschikt als je maar één hand kunt gebruiken. 

 

Elastische veters

 

Gewone veterschoenen kun je (laten) voorzien van elastische veters. Dan blijven de veters gestrikt als je ze uittrekt en stap je er met een (lange) schoenlepel in. (sommige schoenen zijn niet geschikt voor; volgens ‘mijn schoenmaker’ zijn elastische veters te kort voor mijn wandelschoenen. Maar mogelijk heb ik verzuimd verder te zoeken op internet.

Een nadeel van elastische veters is, dat ze minder steun geven dan gewone veters omdat de schoen wat losser zit. Een voordeel hiervan is weer, dat de schoenen minder knellen als je voeten zwellen. (Zoals Johan Cruijff zei: elk nadeel ‘hep’ zijn voordeel).
Op de hulpmiddelenwijzer vind je ook informatie over elastische veters.

 

Op scouters zag ik veel verschilende elastiche veters. Vaak verkrijgbaar op internet en niet duur.

 

Schoenveterblokjes

 

Een schoenveterblokje is voorzien van een veermechanisme. Door het knopje in te drukken, schuif je het blokje over de veters. Als je het loslaat, klemt het blokje de veters vast.

De blokjes of locks zijn er ook voor elastische veters. Ze zijn beschikbaar in verschillende vormen en kleuren. (bron)



Deze veterstopjes van een wandelmaatje komen  van Bever Sport.